Wednesday, 31 October 2012

KITA TAK ADA MASA

alhamdulillah kita semua masih dipinjamkan nyawa oleh Allah SWT arini..jd seeloknya kita kongsi/buat sesuatu yg boleh memberi manfaat kepada semua org/ramai org..boleh jadi saham kita di akhirat kelak..insyallah..

today i nak kongsi dgn u allss kaedah 'mudah' utk kira bila masa yg sesuai utk kumpul duit nak beli rumah..mcm lecturer matematik plak aku nih..padahal maths xpernah lulus pun ms sekolah..SPM pun dpt 6c je u allss..tp subject business maths ms buat diploma aku dapat A tau..hahaha

ok..berbalik kepada entri kali nih,jom kita buat simple calculation bilakah ms sesuai utk kita mula kumpul duit utk beli rumah..1st sekali kita amik senario harga rumah yg kita nak beli tu dlm rm300 ribu..average price utk dptkan umh di area bandar..

pengurusan kewangan yg baik adalah menyimpan 10% daripada gaji..contoh:klu gaji pokok kita rm3 ribu, maka kita patot menyimpan beh kurang rm300 sebulan..kita amik senario gaji kita rm3 ribu sebulan krn income kita rata2 camtu..itu pun dah miskin bandar..bawah dr rm3 ribu,xtau lah sy nk ckp ape kan..

seterusnya, kita andaikan kita perlu letak deposit umah dlm 10% dr harga rumah..kita jgn amik kira duit kwsp sbb kita nk andaikan duit kwsp tuh buat tampung kos sara idup kita ms pencen nnt..kita jgn amik kira xpayah letak deposit sbb nak wat pinjaman kjaan sbb xsemua org lepas kelayakkan nk dpt full loan..

10% daripada harga rumah rm300 ribu ialah rm30 ribu..so, kita nak kumpul duit rm30 ribu..utk kumpul rm30 ribu dgn menyimpan rm300 sebulan, berapa lama masa perlu diambil???tekan kalkulator..rm30 ribu bahagi rm300 bersamaan 100 bulan..100 bulan bersamaan 8 tahun 3 bulan..beh kurang gitulah..

8 tahun 3 bulan tu nak start bile?kita andaikan begini..umur 18 abis SPM..pastu g sambung buat diploma/degree..gedebak gedebuk umur 23 lah baru nak masuk labor force..andaikan lah dapat kje bagus2 gaji dlm tangan dapat rm3,000 sebulan..umur 32 dah ada dah duit simpanan rm30 ribu nak beli rumah..ngam2 umur kecederaan utk buat loan..atas umur 30 tahun interest pun tinggi n kebarangkalian utk loan direjek pun tinggi sebab anda dah TUA..ekeke..

itu KALAU:
1.  umur 23 lulus belajar..klu kantoi???atau tak sambung master..klu sambung master dapat kje umur 25 lah kot..klu sambung PhD???haihhh..umur berapa nak start simpan duit nih :)

2.  umur 23 kuar universiti terus dapat kje..agak2 lah kan, umur 23 tuh dapat tak gaji rm3,000 sebulan?ker fresh grad gaji permulaan rm1,500-rm1,700???sy kje HR dlu, company bapak sndri leh bg rm3,000 :)

3.  umur 23 takde hutang PTPTN, MARA atau tak komited dgn mana2 personal loan atau hutang kereta..menipulah tak commit dgn hutang lain..korg mula2 dpt kje, first mesti gile nak beli kete kan?hutang 9 tahun lg kan?sebulan bayar rm600 pun mampu (kononya) kan???itu belum kira sewa umah, bil api air, duit minyak kete, toll, makan, nak bg mak..hmmm..aku dah start nampak yg 10% utk menyimpan tuh dan jd 5% nih..

4.  harga rumah tak naik lg dlm tempoh 8 tahun kita menyimpan tuh..klu dlm tempoh 8 tahun tuh harga rumah naik lg, agak2 cukup tak duit deposit kita kumpul tuh?ke kne top up lg???dah nampak dah duit KWSP jd mangsa nih..keluar jer duit KWSP, habis lah duit persaraan kita..itu belum masuk kos klu sakit kencing manis, darah tinggi, sakit jantung dan mcm2 lg..klu ada insurance nyawa mungkin selamat lah..klu takde???hadoi..mmg cari nahas lah korg..

5.  umur 23 BUJANG..kamon lah wei..umur 17 pun dah giler bercinta..trend skg umur 23 dah kawin wei..umur 25 dah sorg anak..gaji rm3,000 nak tampung kos sara hidup berkeluarga mmg perit kawan..sementara ms berlalu, ank bertambah jd 2,3,4 org..mn nak sekolah..mn nk masuk universiti..mn nak kawin..habis lg duit KWSP, ASB seme..ape yg tinggal???kulit buku jer..huk3..

banyak lagi KALAU yg boleh disenaraikan..dan senario yg sy citer kat atas tuh adalah yg mampu sambung belajar..mcm mn pulak kat insan2 kurang bernasib baik???yg tak dapat sambung belajar, yang starting gaji rm900-rm1,000 sebulan?fikirkan..ADAKAH KITA MEMPUNYAI CUKUP MASA???

sy baru buat perkiraan utk beli rumah..saya tak masuk lg bab simpan duit untuk pergi buat haji (sama ada utk dri sndri atau utk mak abah kita), belum masuk bab simpan duit utk masa depan anak2..byk hal lagi nih..kalau bab simpan duit beli rumah pun kita dah tak punya masa, apa ntah lg utk benda2 lain..

siapa yg nak ubah hidup dan nak jadikan impian bukan sekadar angan2, mula bertindak SEKARANG!!!klu anda masih TUNGGU, LIHAT, TENGOK, anda akan ketinggalan..DEMI MASA, ANDA KERUGIAN..

kalau ada peluang buat side income hingga 6 angka sebulan, kenapa tak rebut peluang tuh???rs takut, asik dengar ckp2 negetif org, alasan demi alasan, anda tak akan ke mana2..sebab perasaan takut, alasan dan ckp org tak akan menganjakkan kaki anda walau seinci pun ke hadapan..sama ada anda kekal disitu atau semakin mengundur ke belakang tatkala org lain semakin laju ke hadapan..

itulah hakikatnya..KITA DAH TAK ADA MASA..


"Every day do something that will inch you closer to a better tomorrow."
- Doug Firebaugh -


Call/SMS/WhatsApp:

010-5136306
Azura MN

No comments:

Post a Comment

Post a Comment